У Банском двору представљена књига „Српска прича“

У Вијећници Културног центра Бански двор у Бањалуци одржана промоција књиге „Српска прича“, дугогодишњег пријатеља нашег удружења и једног од сретењских бесједника, историчара др Немање Девића.
 
Српска-прича-у-Бањалуци-1
   др Немања Девић
„Српска прича“ говори о сјећању Александра М. Милошевића о рату и револуцији 1941-1945. Александар М. Милошевић један је од устаничких вођа у Шумадији и свједок првог чина на позорници грађанског рата; командант корпуса и групе корпуса ЈВуО, повјерљиви сарадник Драже Михаиловића и посљедњи свједок слома његове војске на Зеленгори 1945. године. Невољни изгнаник из отаџбине и канадски емигрант, физички радник и једно од првих пера српске емиграције. Бескомпромисни равногорски идеолог и пјесничка душа – вјечито рањена због судбинског удеса његовог народа и земље од којих је био вјечито раздвојен супротно својим хтјењима. Човјек који је, као и његов ратни командант „много хтио и много започео“ али је вихор свјетски однио њега и његов рад… Поживио је готово стотину година и кроз његову се судбину осликала историја српског XX вијека.
 
мајор Александар М. Милошевић
О „Српској причи“ говорили су уредник Борисав Челиковић, проф. Предраг Лозо и приређивач др Немања Девић.
Поред „Српске приче“ споменута су још нека издања из пера др Немање Девића као што су „За Партију и Тита“ (Партизански покрет у Србији 1941-1944.) и „Босанска Голгота“ (слом снага ЈВуО у Босни 1945. године) коју је написао са др Бојаном Димитријевићем.
Бесједницима су на крају уручени поклони, међу којима је и Баштионикова мајица „Ослобођење и уједињење“, која овим ријечима Петра Кочића најсажетије описују српску причу, идеале и стремљења.
 
Српска-прича-у-Бањалуци-23
 
Прије почетка промоције књиге активисти Баштионика су посјетиоцима подијелили информативне летке о пројекту „Задужбина за Косово и Метохију“.