Извјештај о раду „Задужбине за Косово и Метохију“ за 2021. годину

             ЗАДУЖБИНА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ – година трећа

Србско сабрање Баштионик је уз благослов епископа свих пет епархија Српске Православне цркве са територије Републике Српске и Федерације БиХ, 2019. године покренуло добротворну акцију за помоћ Србима на Косову и Метохији под називом „Задужбина за Косово и Метохију“.Наша намјера била је да овом добротворном акцијом отпочнемо један трајни пројекат, систем континуираног и планског рада не само на помагању и повезивању Срба са Косова и Метохије и Срба из Републике Српске и Федерације БиХ, него и на очувању и јачању духовног, националног и културног идентитета Срба без обзира у којој држави живе.

Пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“ и поред двогодишњих ограничења изазваних пандемијом вируса корона, има континуиран тренд раста свих показатеља (број задужбинара, износ прикупљених и донираних средстава, број посјетилаца наших промоција, број пратилаца и прегледа на друштвеним мрежама…).

Захваљујући подршци 576 Задужбинара који су нам у 2021. години указали повјерење и уз помоћ бројних пријатеља, а најприје наших теренских сарадника – епархијске добротворне организације „Мајка девет Југовића“, у 2021. години смо српским породицама, манастирима, црквама и јавним установама на Косову и Метохији уручили помоћ у износу од 60.239,19 КМ.

„Задужбина за Косово и Метохију“ постаје национални пројекат трајног карактера, жива Задужбина и доказ да Срби у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине у 21. вијеку имају свијест о свом националном, вјерском и завјетном идентитету, о духовном и културном јединству Срба без обзира на географску и административну подијељеност.

Хвала свима који нам у том раду пружају помоћ и подршку.

Уручена помоћ ће онима који су је благодарећи примили бар мало олакшати живот и самосталан опстанак у тешким условима окупације, неслободе и сиромаштва али им је истовремено и много значајнија снажна братска подршка и порука да нису сами.

Све урађено је заслуга добрих људи – Задужбинара Косова и Метохије, њих укупно 576 који су нам указали повјерење и уплаћивали своју помоћ у 2021. години.

Њима припада сва захвалност, сваки дјечији осмијех и суза радосница које доносимо од наших браће и сестара, чувара Косова и Метохије.

ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ!

 

П Р И Л О З И: