Саопштење за медије

„Постани задужбинар Косова и Метохије“            

Баштионик је у Недјељу Православља 13.3.2022. године у манастиру Осовици, представио и започео кампању „Постани задужбинар Косова и Метохије“.

Ријеч је о наставку пројекта „Задужбина за Косово и Метохију“ у којем поред трајног налога, као вид прикупљања помоћи за Србе на Косову Метохији покрећемо и трајни телефонски број 17766. Број 17766 је трајно активан и доступан за све кориснике М:тел и БХ Телекома из мобилне и фиксне телефоније.

Тим поводом је данас у Банском двору у Бањалуци одржана конференција за медије на којој се поред представника Баштионика обратио и дугогодишњи пријатељ нашег удружења Никола Коља Пејаковић који је истакао значај подршке српском народу на Косову и Метохији. Пејаковић је такође истакао да је врло важно да се трајни налози афирмишу и омасове и апеловао да сви позову број 17766

Ову кампању проводимо захваљујући подршци Министарства спољних послова Републике Србије (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) и уз помоћ маркетиншке агенције Акваријус.

Србско сабрање Баштионик је 2019. године покренуло трајну добротворну акцију за помоћ Србима на  Косову и Метохији под називом „Задужбина за Косово и Метохију“.

Добротворна акција је прерасла у трајни, развојни пројекат, систем континуираног и планског рада, не само на помагању и повезивању Срба са Косова и Метохије и Срба из Републике Српске и Федерације БиХ, него и на очувању и јачању духовног, националног и културног  идентитета Срба без обзира у којој држави живе.

„Задужбина за Косово и Метохију“ постаје национални пројекат трајног карактера и доказ да Срби и у 21. вијеку имају свијест о националном јединству без обзира на административне границе.

Од почетка рада Задужбине помогли смо 57 породица, бројне манастире, цркве, установе, континуирано помажемо рад Народне кухиње, поклонима смо обрадовали стотине дјеце.

Тренутно стипендирамо тринаесторо ђака са Косова и Метохије.

Заједно са другим добротворним организацијама куповали смо земљу, пољопривредне машине и прикључке, пластенике, стоку, намјештај, машине и алат, градили смо и опремали куће, уводили водовод, те на тај начин помогли колико смо могли.

Укупна вриједност досадашњих донација Задужбине је 137.166,28 КМ.

Срби који су остали да живе на Косову и Метохији, упркос свим недаћама и прогонима, а нарочито на југу, у гету и трајној изолацији, заслужују много, много више.

Заједно, уз вашу помоћ, можемо их много снажније подржати у њиховој храброј одлуци да остану на својим огњиштима, опстану у непрестаној борби и сачувају Косово и Метохију за све нас.

Позивом на број 17766 дарују се 2 КМ за опстанак још једне српске породице на Косову и Метохији, за један дјечији осмијех више, за још једну српску побједу.

Догодине у Призрену!