Извјештај Божићне добротворне акције 2022.

Успјешно завршена Божићна добротворна акција „Будимо људи“

Овогодишњу Божићну добротворну акцију „Будимо људи“ почели смо 15. децембра 2021. године. Прикупљање помоћи трајало је до 5. јануара 2022. године.

Поред жиро рачуна Баштионика, на који смо прикупљали новчане уплате, људи добре воље своје прилоге у новцу и намирницама доносили су и у сједиште Баштионика. Такође, у многе храмове СПЦ Бањалучке епархије, као и у угоститељско-трговачке објекте поставили смо кутије за добровољне прилоге.

Акцију су помогли и пекара „Мања“, АД „Тржница“, д.о.о. „Картонажа 4 М“ и СП „Силк“, а изузетно значајну подршку пружило је АНИП „Веселин Маслеша“ уступајући нам своје просторије за потребе складиштења и паковања помоћи.

Помоћ породицима дијељена је уз помоћ и учешће свештеника Српске православне цркве из надлежних парохија.

Од прикупљених средстава обезбијеђено је укупно 112 прехрамбено-хигијенских пакета, које смо подијелили угроженим породицама од Козарске Дубице, Љубије и Градишке, преко Бањалуке, Српца и Прњавора до Челинца, Котор Вароши, Кнежева и Дервенте.

И ове године смо уз помоћ Фондације „Задужбина“ дио помоћи упутили породицама у Бихаћко-петровачкој епархији, а наши активисти посјетили су општину Кључ и уручили помоћ за четири породице, као и симболичне поклоне за најбоље ђаке из предмета Православна вјеронаука. Фондацији „Задужбина“ смо са  1.000,00 КМ помогли стипендирање социјално угрожених ђака из западнокрајишких општина.

Пакети су уручени и породицама из Удружења параплегичара регије Бањалука, као и корисницима Дневног центра „Заједно“, а за десет породица смо обезбиједили новачану помоћ за куповину шпорета, лијекова, плаћање дуга за струју, куповину огревног дрвета и других животно потребних предмета и ствари.

Остало нам је средстава за планирану посјету и пакете помоћи двјема породицама из категорије РВИ, као и за почетак нове добротворне акције Баштионика – увођење воде једној породици.

Подаци о помогнутим породицама налазе се у архиви Баштионика. Заједно са свим документима о уплатама и исплатама (књига благајне, записници, одлуке, признанице, потврде, рачуни…) они су доступни на увид свима који су дали свој прилог и помогли.

Списак приложника можете погледати у приложеном документу.

Никада није лако носити терет сиромаштва, а најамање у данашњем тешком и суровом времену, али и времену у којем још има људи за племенита и добра дјела. Баштионик ће, уз Божију помоћ и подршку тих људи, наставити са малим, али истрајаним дјелима љубави.

Хвала свима који нас у томе подржавају. 

 

Прилог:

Списак приложника

 

Фото галерија