Задужбина за Косово и Метохију представљена у Храму Светог Саве

У присуству Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, епископа Рашко-призренског Теодосија, Ремезијанског Стефана, Новобрдског Илариона, бројног монаштва, свештенства и вјерног народа, у крипти Храма Светог Саве у Београду 22. децембра 2022. године представљен је наш пројекат „Задужбина за Косово и Метохију“.

Пјесмом „Ој Косово душо Србинова“, срца свих је дирнула дјевојчица анђеоског гласа, Павлина Радовановић из Ораховца. Документарни филм Мире Лолић Мочевић „Ако те се сјетим једном само“, кроз приче Срба који остају и опстају на Косову и Метохији, говори о борби и патњама ових јунака 21. вијека, али и о родољубљу, пријатељству, братској љубави и постојаности вјере у живот. О животу Срба на Косову и Метохији и значају пројекта „Задужбина за Косово и Метохију“, говорила је протиница Светлана Стевић, предсједник Хуманитарне организације „Мајка девет Југовића“ Епархије рашко-призренске, поручивши: „Ми Косово нећемо оставити никад. Немојте нас заборавити“.
Глумац Никола Коља Пејаковић, пријатељ Баштионика и један од шест стотина Задужбинара, рекао је: „Косово тражи цијелог човјека, тражи нашу жртву и срце, срце које умјесто пара треба убацити у оне кутије за прикупљање прилога“.  
Сабрању се бесједом обратио и јереј Дејан Поповић из Епархије бањалучке: „Ево нас у нашем саборном боју за Косово и Метохију, не са свијетлим оружјем, јер бој не бије свијетло оружје, већ бој бије срце у јунака. Срце, господо хришћанска! У срцу се бије бој за Косово“.
Предраг Адамовић, предсједник „Баштионика“, захвалио се свима који су омогућили да се одржи ово изузетно посјећено сабрање у светињи која је понос свих Срба, у престоном граду мајке Србије. „Хвала свима који сте дошли, а понајвише свима онима који су дошли са нашег Косова и наше Метохије – из Грачанице, Призрена, Ораховца, Новог Брда, Звечана… Хвала онима који су вечерас на барикадама у Звечану, Лепосавићу, Рударама… Свима њима заједно одавде желимо да пошаљемо поруку: Бићемо са вама! Увијек! Нећемо вас заборавити никад“.

Постани и ти Задужбинар Косова и Метохије.
Позови 17766!