Видовдански сабор 2024. у Бањалуци – Косовски Завјет живи!

У организацији Баштионика, уз благослов свештенства Саборног храма Христа Спаситеља, 27. јуна 2024. године одржан је пети по реду Видовдански сабор у Бањалуци. Овај догађај, који је други пут одржан под покровитељством Града Бања Лука, обиловао је великим емоцијама и богатим културно – умјетничким програмом.

„Косово и Метохија, завјет и нит која нас спаја“, порука је која се чула, опомена да се не заборави Косовски Завјет око којег је саткана историја српског народа.

Догађај је привукао велики број посјетилаца из Бањалуке и околних мјеста, као и госте из других дијелова Републике Српске и Србије.
Плато код Храма Христа Спаситеља био је испуњен вјерницима и чуварима српске културе који су дошли да заједно прославимо Видовдан, празник над празницима.

Видовданску бесједу казивао је др Немања Девић, истакнути млади историчар и научни сарадник у Институту за савремену историју у Београду. Његове ријечи о значају Видовдана и Косовског Завјета остале су похрањене дубоко у нашим срцима.

Посебна част и радост било је присуство дјеце са Косова и Метохије, као и Павлине Радовановић, чије су ријечи и присуство допринијели пуноћи ове љепоте.

У програму су учествовали:

– Етно група “Траг” и КУД „Славко Мандић“
– Царски гласови – дјеца са Косова и Метохије
– Музички атеље Јелене Станишић
– Дјечији хор Ц.О. Ребровац

Сваки наступ својеврсни потпис молитве и духом и тијелом, потпис љубави према ономе у шта вјерујемо и за шта живимо, а публика је с одушевљењем све то испратила.

Хвала свима који су на неки начин допринијели, а понајвише хвала онима који су својим учешћем учинили да протекла ноћ буде у пуном сјају.

Захвалност упућујемо и градоначелнику Бањалуке господину Драшку Станивуковићу и Граду Бањалука уз чију помоћ и подршку је овај догађај протекао у најбољем реду. Такође, подршка је дошла и од Студентског центра „Никола Тесла”.

Видовдански сабор је био прилика за повезивање и јачање духовних и националних веза. Присутни су дијелили емоције радости, поноса и заједништва. Плато испред Храма био је испуњен пјесмом, играма и молитвама, а посебан тренутак била је заједничка порука подршке нашој браћи и сестрама на Косову и Метохији.

Видовдански сабор 2024. у Бањалуци остаће упамћен као догађај препун емоција, духовног богатства и националног поноса.

Због будућих нараштаја и Видовдана НЕМА ПРЕДАЈЕ!