Баштионик и Сви за Космет још једном саборно, овај пут за Народне кухиње на КиМ

Традиционално, октобар је у календару активности Баштионика резервисан за турнир у стоном фудбалу.
Четврти пут по реду организовали смо добротворни турнир у стоном фудбалу и угостили пријатељску организацију „Сви за Космет“ из Београда. Циљ овогодишњег традиционалног окупљања је био да заједничким снагама сакупимо новчану помоћ за огрев народним кухињама на Косову и Метохији.

Народна кухиња је врло важна установа за опстанак нашег народа и светиња на Косову и Метохији. Поред свакодневног спремања оброка (који се развозе по селима и удаљеним кућама) за више од 2.200 људи, ова установа уз помоћ разних донатора и организација реализује акције помагања породица, институција и светиња. У склопу свог дјеловања имају неколико фарми и погона. Кроз цијели тај систем ради и за преживљавање своје породице скромно зарађује велики број људи али с друге стране, тешко се долази до средстава за његово одржавање и плаћање свега потребног.

Тим поводом смо се и ми одазвали на апел који смо добили и одлучили да уз помоћ добрих људи покушамо да ријешимо један важан сегмент у раду народних кухиња.

Турнир је отворио проф. др Горан Латиновић.
Захваљујући прилозима посјетилаца, као и бројним добротворима који су у најави турнира на наш жиро рачун и у сједишту Баштионика уплаћивали своје прилоге, прикупљено је укупно 4.212,00 КМ.

Остатак новца до укупне суме од 2.400 евра, неопходне за куповину огрева за Народне кухиње, братски ћемо обезбиједити заједно са ХО „Сви за Космет“.

Овог пута, поред надметања у стоном фудбалу, увели смо и једну новину – такмичење у игри „Камен, папир, маказе“.

Стони фудбал је окупио 90 учесника, а најбоље три екипе су биле:

1. Лауш
2. Срби за Србе
3. Срђан и Неђо

За такмичење у игри „Камен, папир, маказе“ пријавио се укупно 51 такмичар. Медаље су отишле у руке:

1. Дуње Кузмановић
2. Марка Ковачевића
3. Андреја Рољића

Тих 40м³ огревног дрвета обезбиједиће спремање бројних оброка у народним кухињама и загријати срца многих.
Уз Божију помоћ и прилоге људи који у свом срцу носе Косово и Метохију остварили смо још једно дјело љубави.

Хвала нашим домаћинима из Дома омладине који су нам уступили простор, људима који су нам позајмили столове за стони фудбал и свима који су на било који начин помогли ову акцију.