Браћо и сестре, српски задужбинари, ви којима је Косово и Метохија у срцу…

Тог 23. фебруара 2019. године када смо представили пројекат за подршку Србима на Косову и Метохији под називом Задужбина за Косово и Метохију“ имали смо 164 Задужбинара. Четири године касније има нас 604.

Не знамо да ли је то мало или много, али знамо да ми од Косова и Метохије нећемо одустати нити одступити.
Никада.
Захваљујући вашем повјерењу и подршци, вашим уплатама у 2022. години смо прикупили и српским породицама, манастирима, црквама, народној кухињи, школама, обдаништима, болницама на југу Косова и Метохије уручили помоћ у износу од 99.856,52 KM.
Четврту годину за редом имамо континуирани раст у износу прикупљене помоћи и броја донација.
У 2022. години смо урадили бројне донације: од куповине земљишта, пољопривредних машина и стоке, пластеника, опрема купатила, столарије, намјештаја, до прилога за болнице, школе, вртић, дом за стара лица и куповине брашна и огрева за Народне кухиње.
Посебно нам је драго да школске 2022/23. године стипендирамо тридесет и четири српска ђака са мјесечним износом од 50,00 евра.

Све ово је урађено уз помоћ добротворне организације Епархије Рашко-призренске „Мајка девет Југовића“, наших незамјенљивих теренских сарадника. Хвала им на несебичној љубави према Републици Српској, труду и борби за сваку српску породицу која остаје на Косову и Метохији.

За комплетан износ уручене помоћи нам је предочена документација (потврде исплата са благајне, признанице и рачуни) чије копије поседујемо, као и фото и видео материјал. Такође, Баштионик посједује документацију о свим финансијским токовима и завршне књиговодствене рачуне коју Здужбинари, уз најаву, могу погледати у сједишту Баштионика.
Приликом наших посјета породицима на Косову и Метохии утврђено је да је комплетан износ прикупљене помоћи и уручен онима којима је намијењен, а да су трошкови превоза, горива и др. организационих послова покривени из средстава Епархије Рашко-призренске.

Уручена помоћ ће онима који су је примили уз велику захвалност својим непознатим, а блиским дародавцима, бар мало олакшати живот и самосталан опстанак у тешким условима гета, окупације, неслободе и сиромаштва, али им је истовремено и много значајнија снажна братска подршка и порука да нису сами.

Све урађено је заслуга вас, добрих људи Задужбинара Косова и Метохије!
Вама припада сва захвалност, сваки дјечији осмијех и суза радосница које доносимо од наших браће и сестара, чувара Косова и Метохије.

Догодине у Призрену!

Izvještaj_zadužbina_2022_1