Промоција књиге „Шипак из Пребиловаца“

Дана 23.10. смо успјешно представили, пред пуном Вијећницом Културног центра Бански двор, књигу Мирка Вуковића „Шипак из Пребиловаца“, чији је издавач наше Србско сабрање Баштионик.

У вечери пуној испреплетених емоција, од аутора, оца Дејана Поповића и књижевника Горана Дакића чули смо причу о настанку романа, о његовој духовној, али и умјетничкој вриједности, као и о Пребиловчанима — онима, који су у том селу живјели некада, али и онима, који тамо живе данас.

„Осјећам: у крв своју потањам. Давим се у себи. Кроз запушене уши, као кроз какву мембрану чујем вриску дјечију. Шарговачку, пребиловачку, јасеновачку… Приче које морају бити испричане!”

Својеврсни споменик српским страдалницима је Вуковићева књига.

Мирку Вуковићу је за роман „Шипак из Пребиловаца“ додијељена књижевна награда „Шушњар“ за 2023. годину, у оквиру Књижевних сусрета „Шушњар“, а друго признање које су Вуковић и Баштионик као издавач добили за овај роман је награда „Липље“, Сајма књига у Бањалуци, за савремену књижевност.

Исту можете купити у Књижари – галерији Ризница (ТЦ Видовић). Њеном куповином подржаћете фонд Задужбине за Косово и Метохију и тиме помоћи данашњим страдалницима, Србима на Косову и Метохији.